Extra verdieping 

 

  • Hoe ver zijn we al gekomen met de ontwikkeling van vaccins? Via deze link kom je meer te weten over de ontstaansgeschiedenis en de ontwikkeling van vaccineren.
  • Deze link laat de ontwikkeling van het Nederlandse vaccinatieprogramma zien, dat in 1957 van start ging.
  • En wat doet een epidemioloog eigenlijk? Een epidemioloog probeert achter de oorzaken, verspreiding en eventuele voorkoming van besmettelijke en niet-besmettelijke ziekten te komen.
  • In Nederland worden alle kinderen van een bepaalde leeftijd door de overheid opgeroepen om zich te laten vaccineren volgens het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Dat wordt gecoördineerd en uitgevoerd door de Dienst Vaccinvoorziening en Preventieprogramma’s (DVP). Het Rijksvaccinatieprogramma beschermt kinderen tegen 12 ernstige infectieziekten. De DVP heeft een speciale website ontwikkeld over het rijksvaccinatieprogramma:
  • Op de website van het rijksvaccinatieprogramma zijn ook vragen van ouders te lezen die zich zorgen maken over bijwerkingen van vaccins. Er zijn steeds meer (vaak hoger opgeleide) ouders die twijfelen of ze hun kinderen moeten laten vaccineren, omdat ze van mening zijn dat deze vaccins allerlei bijwerkingen hebben. De Nederlandse overheid vindt dat geen goede ontwikkeling en heeft onlangs 2 miljoen euro gereserveerd om te besteden aan goede voorlichting over vaccineren. In dit artikel heeft het NRC op een rij gezet waarom de overheid dit doet.
  • Volgens een ander artikel van het NRC zorgt het succes van het Nederlandse vaccinatieprogramma er misschien juist voor dat mensen nu zo gaan twijfelen aan het nut van vaccineren. Volgens ‘anti-prikkers’ heeft vaccineren niet bijgedragen aan de daling van de kindersterfte. Maar betrouwbare berekeningen laten zien dat dit wel het geval is.
  • Wetenschappers lopen tegen veel beweringen en vragen aan rondom vaccins. Maar wat is waar? De website van Kennis van Nu zet de meest voorkomende beweringen en vragen op een rij.
  • Arjen Lubach, van het televisieprogramma Lubach op Zondag, legt uit waarom het besluit van ouders om hun kind niet te vaccineren een risico is voor iedereen.
  • Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) heeft alle feiten en fabels over vaccineren op een rij gezet.
  • Volgens de Nederlandse Vereniging Kritisch Prikken (NVKP) is vaccineren een keuze en geen plicht, en de vereniging roept mensen op zich te laten informeren. Deze vereniging komt voort uit een groep mensen die ervaring had opgedaan met de negatieve gevolgen van vaccineren.
  • Arjen Lubach heeft dus uitgelegd wat het belang is van het inenten van een grote groep. Maar hoeveel mensen moeten zich eigenlijk niet laten inenten voordat een bepaalde ziekte een echt gevaar voor de volksgezondheid wordt? Dat wordt uitgelegd op de website van NemoKennislink.
  • De pokken is de enige infectieziekte die volledig is uitgeroeid. Lees hier meer over.
  • Niet alleen mensen worden ingeënt, ook dieren kunnen worden ingeënt tegen infectieziekten. Voor het dierenwelzijn, maar ook om overdracht van een virus van dier naar mens te voorkomen. Een voorbeeld daarvan is de Q-koorts. Omdat het inenten van de dieren pas laat op gang kwam, heeft de uitbraak lang geduurd en zijn heel veel mensen geïnfecteerd geraakt. Vanaf 2007 tot 2011 verspreidde de Q-koorts zich via een geitenboerderij in Herpen over Brabant en vervolgens de rest van Nederland. De ziekte kan worden overgedragen van dieren op mensen en in die periode zijn 50.000 tot 100.000 Nederlanders besmet en er zijn zeker 74 mensen aan de ziekte overleden. Honderden patiënten hebben nog steeds last van de gevolgen van deze infectieziekte. Volgens slachtoffers nam de regering veel te laat (pas eind 2009) grootscheepse maatregelen. Zij spanden daarom een rechtszaak aan tegen de overheid, en eisten een vergoeding voor de schade die zij door de Q-koorts hebben geleden. De rechtbank kwam 25 januari 2017 echter tot de slotsom dat de Staat niet onrechtmatig heeft gehandeld en dat de vordering van de Q-koortsslachtoffers is afgewezen. Het Brabants Dagblad houdt het laatste nieuws bij over het dossier Q-koorts.